Zimsko prebrojavanje ptica 2012 dokazalo: Drava bogata pticama, posebno Jelkuš!

11.01.2012.

Udruga Baobab i Ekološko društvo Koprivnica i ove godine sudjeluju u tradicionalnom zimskom prebrojavanju ptica močvarica. U koordiniranoj akciji 7. i 8. siječnja, u suradnji sa slovenskim stručnjacima Društva za promatranje i proučavanje ptica i vrijednim ribočuvarima, obuhvaćeno je područje od ušća rijeke Mure u Dravu pa sve do Križnice, te jezera Šoderica, Jegeniš i Dezinfekcija. Ukupno je pobrojano više od 5000 ptica, od kojih su neke vrlo česte, poput labudova, kormorana i divljih pataka, dok druge, poput orla štekavca predstavljaju pravu rijetkost i izuzetnu vrijednost. Rezultati prebrojavanja unose se u svjetsku bazu podataka o broju i rasprostranjenosti ptica močvarica, koja služi za njihovu što efikasniju zaštitu.




Zanimljivo je da je najviše ptica opaženo je značajnom krajobrazu Jelkuš. Ovo područje čini predivni sprud i poplavna šuma. Upravo tom krajoliku i njegovoj flori i fauni, pa i pticama, prijeti opasnost od planiranog iskapanja šljunka ,što ga pod izlikom popravka obaloutvrde na drugoj strani rijeke (!?) planiraju provoditi Hrvatske vode.

Tijekom proteklih godina izrađen je i popis lokaliteta koji sadrži 844 vlažna i močvarna područja na kopnenom dijelu Hrvatske, uključujući odgovarajuće tokove svih rijeka . Na pojedinim lokalitetima vršena su redovita zimska prebrojavanja, dok veći dio do sada nije bio ovim prebrojavanjima obuhvaćen. Kako redovita promatranja omogućuju odgovarajuće znanstvene analize i procjene trendova dugoročni je cilj akcije osigurati mrežu redovitih promatrača na svim lokalitetima.

Prije kraja siječnja, u akciju će se u organizaciji Ekološkog društva Koprivnica uključiti i učenici osnovnih i srednjih škola koji već godinama u to vrijeme obilaze Dravu i jezera uz rijeku te upoznaju ptičje vrste koje obitavaju na ovom području.

Helena Hećimović i Goran Šafarek

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.