Dopis povodom najave ukidanja emisije Ekozona

28.12.2011.

Primaju:Bruno Kovačević, Glavni urednik HTV-a; Josip Popovac, predsjednik Uprave HRT-a

Vrlo smo neugodno iznenađeni najavama ukidanjem emisije Ekozona. To je jedina emisija u televizijskom medijskom prostoru u cijeloj Hrvatskoj iz tematike zaštite okoliša te HRT kao javna televizija mora „pokrivati“ i ove teme. Na žalost, dok u Hrvatskoj prevladava mišljenje da je zaštita okoliša pitanje par šišmiša i ptica, u Europije ona osnova održivog i zdravog gospodarstva. Zaštita okoliša jedna je od najvažnijih postavki razvoja razvijenih zemalja, a na njoj se temelji nekoliko direktiva EU. Zaštitom okoliša bavi se cijeli niz stručnjaka i institucija, no u Hrvatskoj se još uvijek gleda kao smetnja gospodarskom razvoju. Ekozona je davala cijeli niz pozitivnih primjera i bila neprocjenjivo oruđe u napretku Hrvatske u ovom segmentu razvoja.

Možda još i važnije, emisija propagira energetsku neovisnost i obnovljive izvore energije, a kao što je poznato, Hrvatska kao buduća članica EU mora do 2020. godine imati 20% energije iz obnovljivih izvora. Ukidanjem emisije direktno se smanjuje svijest građana o energetskoj učinkovitosti te Hrvatskoj kao naprednoj zemlji u skladu s europskim standardima.

Konačno, kao javna televizija, HRT je dužan po zakonu na dostojan način informirati javnost o zaštiti okoliša i promicati njihovo pravo na zdrav okoliš:

ZAKON O HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI
PROGRAMSKA NAČELA I OBVEZE

2) U ostvarivanju programskih načela, HRT će osobito:

- informirati javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim,
ekološkim, športskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu, te osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim
pitanjima od javnog interesa,
- informirati i obrazovati građane o zaštiti okoliša i promicati njihovo pravo na zdrav okoliš,

I dok se ukidanje jedne od pet vanjskopolitičkih još prihvatljivo, ukidanje jedne jedine ove tematike u Hrvatskoj jednostavno nema opravdanja.

Tražimo stoga ne samo vraćanje emisije nego postavljanje u mnogo bolji termin. Po našim podacima, gledanost emisije je bila mnogo veća kad se emitirala u terminu u 17h subotom (oko 7 posto, pa čak i 9 posto).

Očuvan okoliš je strateški resurs Hrvatske i valja ju očuvati!

Predsjednik udruge, Goran Šafarek, dipl.ing.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.