Ucjena Hrvatskih voda: mađarsko skretanje Mure uništava legendarnu Halasz Csardu!!!

17.12.2010.

Dok je u postupak Prevladavajućeg javnog interesa za regulaciju ušća Mure u tijeku, Hrvatske vode i nadležno ministarstvo vodnog gospodarstva su dopustile Mađarima da skrenu Muru. Mađarski radovi napravljeni su bez studije utjecaja na okoliš za Hrvatsku – oni su nelegalni. Hrvatske vode time ucjenjuju i same sebi utiru put svojom vlastitom, brutalnom regulacijom ušća Mure – hrvatske Amazone!!!

Mađari su započeli s gradnjom perutnice (pregrade) na Muri, koja maticu Mure usmjerava prema Dravi i hrvatskoj obali. Mura sve jačom snagom ulazu u Dravu kod Malog ušća i trga Halazs Chardu, ponos Legrađana, ali i Podravine. Perutnica još nije završena jer je zima prekinula radove i što će se tek desiti kada većinu Mure skrene prema našoj obali???
Ovo je klasična ucjena – Mura sad prijeti i radovi Hrvatskih voda se sada čine kao spas: „Dajte nam da napravimo projekt i spasit ćemo Vas.“ Ali ne spominju da će izgradnja građevine Hrvatskih voda dovesti do istih posljedica - planirana hrvatska gradnja prokopa (kinete) kroz otok Kečilend preusmjerit će Muru također direktno na Halasz Csardu. Sprega mađarskih i hrvatskih vodoprivreda je savršeno isplanirala dešavanja na ušću Mure – čak i u slučaju odbijanja projekta od strane Hrvatske, skretanjem rijeke će se napraviti privid o potrebi regulacije s hrvatske strane! U kojem god slučaju, Halasz Csarda nestaje!!!

Nelegalnim dopuštanjem mađarskih radova (bez studije utjecaja za teritorij Hrvatske), hrvatska vodna administracija nasilno prejudicira odluku Hrvatske Vlade o prevladavajućem nacionalnom interesu na području ušća Mure.

Hrvatske vode namjeravaju potrošiti 2.1 milijuna kuna državnog novca za obranu mađarske pruge, dok poplave prijete Zagrebu uslijed nedostatka novca za čišćenje odvodnih kanala!?! Iznos koji se spominje je vrlo čudan – Mađari bi za radove manjeg opsega potrošili više od 17 milijuna kuna, a hrvatska strana za mnogo obimnije radove i to na pontonima potrošile skoro deset puta manji iznos??? Vjerujemo da Hrvatske vode ne daju pravi iznos nastojeći zamaskirati koliko će ti radovi u stvarnosti koštati građane Republike Hrvatske. Ova praksa maskiranja stvarnih činjenica je redovita – hrvatske udruge već su tužile Hrvatske vode za cjepkanje radova na manje projekte da bi izbjegle građevinsku i lokacijsku dozvolu te studiju utjecaja na okoliš. Ovi su radovi samo najava cjelokupne regulacije Drave od Legrada do Donje Dubrave kako stoji u službenim planovima Hrvatskih voda (Grđan 1992).

Ponavljamo još jednom da je potrebno štiti mađarsku prugu, ali pod izlikom spašavanja mađarske pruge uslijed mogućeg probijanja novog ušća od strane rijeke Drave, Hrvatske vode su predložile opsežni plan regulacije cijelog područja. Mala obaloutvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku stanicu na samoj obali Drave od direktnog udara rijeke te ne postoji razlog za megalomanskom regulacijom cijelog područja. Željeznička pruga udaljena je više od stotinu metara od mjesta potencijalnog novog ušća, a sama željeznička stanica i nekoliko stotina metara.

Poslan je dopis Veleposlaniku EU, gospodinu Vandorenu da se istraži porijeklo novaca s mađarske strane i da li je donator tih sredstava znao cijelu priču i pogubne utjecaje na Hrvatsku. Također, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), Euronatur i hrvatske udruge prijavile su Republiku Hrvatsku Europskoj komisiji povodom brutalnih planova regulacija ušća Mure u Dravu.

Radovi su u suprotnosti s europskim, pa samim time i našim zakonodavstvom - Okvirnom direktivom o vodama. Okvirna direktiva o vodama je moderan i održiv pristup gospodarenju vodama – jeftin, s malim utjecajem na okoliš. Izvještaj Twinning projekta – misije EU koja je neuspješno pokušavala pomoći implementaciju Okvirne direktive o vodama – jasno govpri da je gospodarenje vodama u RH zastarjelo, daleko od europske prakse! te da stvara velike štete. Kanaliziranje rijeka uzrokuje ukopavanje rijeke što dovodi do snižavanja podzemnih voda, erozije, prijetnje katastrofalnim poplavama (radovi Hrvatskih voda na zastarjeloj zaštiti od poplava dovode upravo do suprotnih rezultata)! U Hrvatskoj je na brutalan način kanalizirano 20 000 kilometara vodotokova, a planira se i daljnje kanaliziranje.

Tražimo trenutno zaustavljanje devastirajućih mađarskih radova!!!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.