Baobab kreće na novu ekspediciju- Borneo 2010-1011.

14.12.2010.


Udruga za istraživanje i popularizaciju znanosti Baobab organizira ekspediciju na Borneo. Ekspedicija kreće na put 21.12.2010., a povratak u Evropu je početkom veljače 2011.

ZAŠTO BORNEO?
Borneo je otok u Indijskom oceanu, treći po veličini na svijetu. Otok je podijeljen na Indoneziju (južni dio), Maleziju (sjeverni dio) i Brunei (svega 1% površine na sjeveru) Borneo je središte biološke raznolikosti svijeta. Na njemu nalazimo 15 000 vrsta biljaka cvjetnica, 3 000 vrsta drveća, 221 vrstu sisavaca i 420 vrsta ptica. Borneo je i jedini dom orangutana. Blago Bornea ne čine samo nevjerojatna prirodna baština već i tradicijska plemena. Čak tridesetak naroda živi na otoku, a među njima istaknuto mjesto imaju Penani.

CILJEVI PUTA
Osim istraživanja i upoznavanja flore i faune Bornea, snimat će se i dokumentarni film o stradanjima naroda Penana zbog nestanka šuma. Jedan od ciljeva prikazivanja filma je podizanje svijesti i osvještavanje o problemima s kojima se stanovnici Bornea godinama bore. Kroz popularna predavanja i film, nastojat ćemo pomoći u borbi za prava Penana, a u tome će nam pomoći nevladine udruge koje djeluju na tom području.

SUDIONICI EKSPEDICIJE
Na ovaj daleki put uputit će se dvočlana ekipa: Olga Jovanović i Goran Šafarek. Oboje su po struci biolozi, a Goran Šafarek je i snimatelj i fotograf.

POZIV
Iako su u tijeku završne pripreme, financijski troškovi ekspedicije još uvijek nisu pokriveni. Ovim putem želimo pozvati sve zainteresirane pojedince i tvrtke da nam se obrate na udrugabaobab@gmail.com ili na 098/835-648, ili pomognu uplatom na žiro-račun Udruge
2386002-1110005510 Podravska banka.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.